6. Mindfulness

Om je in deze tijd goed staande te kunnen houden, is het prettig wanneer je jezelf kunt ontspannen en vaardigheden ontwikkeld om een hoofd vol gedachten tot rust te brengen. Ook is het fijn om te weten hoe je met lastige emoties kunt omgaan, zonder daardoor meegesleept te worden en zonder je steeds maar zorgen te maken. Dit geldt voor ouders en voor kinderen.

De huidige maatschappij vraagt veel van ouders. De drukte van het gezin en het werk en alle overige activiteiten leiden geregeld tot stress. Hoewel dit veel ouders een heel rijk en vervullend leven biedt, hebben velen moeite met de juiste balans vinden. Het dagelijks combineren van vele rollen doet een groot beroep op hun organisatie- en aanpassingsvermogen. Hierdoor ontstaat het gevaar van uitputting en onrust of het ontwikkelen van angst of depressie.

Maar ook kinderen moeten tegenwoordig dagelijks veel informatie verwerken. Door bijvoorbeeld social media staan ze bijna continu bloot aan nieuwe beelden en informatie. Veel kinderen hebben zo’n drukke agenda dat ze weinig tijd overhebben om gewoon rustig bij zichzelf te blijven, te leren wie ze zijn en de wereld om hen heen te verkennen.

Door kinderen al op jonge leeftijd te begeleiden in mindfulness, leren ze zich beter concentreren, hun hoofd vol piekergedachten tot rust te brengen en op een andere manier met stemmingen en impulsen om te gaan. En om weerbaarder te worden en op een vriendelijke manier open te staan voor zichzelf én anderen. Dit geeft rust en zelfvertrouwen. Ook pubers hebben baat bij vriendelijke aandacht voor zichzelf.

Tijdens een coachsessie maak ik altijd gebruik van mindfulness. Even tot rust komen.
We oefenen, zodat het kind ook thuis dit iedere dag kan toepassen.

kikker

Bekijk dit filmpje op Youtube:

‘Just Breathe’…Als je boos, druk of onrustig bent is mindfulness echt een uitkomst. just breathe